لپتاپ 2 در 1 که به لپتاپهای هایبریدی و قابل تبدیل نیز شناخته میشوند، از جمله لپتاپهای نازک و جمع و جور هستند که در دنیای کامپیوتر خودنمایی میکنند. اینها به عنوان یک ترکیب ایدهآل از لپتاپ و تبلت شناخته میشوند که ویژگیهای مثبت هر کدام را به ارث برده است. یک لپتاپ 2 در 1 معمولا یک صفحه نمایش لمسی با قابلیت سوییچ بین حالت تبلت و لپتاپ را به شما میدهد.
سوالی که پیش میآید این است که مزایای استفاده از یک لپتاپ 2 در 1 چیست؟ این کامپیوترها چه معایبی دارند؟ آیا این لپتاپها برای افراد یا کاربردی خاص طراحی شدهاند؟ آیا در ایران هم میتوان این مدل لپتاپها را خرید؟ در ادامه به همه این سوالات پاسخ خواهیم داد تا با دانش کامل دست به خرید بزنید. با ما همراه باشید.
لپتاپ 2 در 1 چیست؟
به طور خلاصه، لپتاپ 2 در 1 به لپتاپی میگویند که میتواند به تبلت تبدیل شود. این دستگاهها عمدتا برای آدمهای خلاق مانند هنرمندان، طراحان گرافیک، دانشآموزان و کسانی که به دنبال تجربه کاربری بهتر هستند، مورد استفاده قرار میگیرند. طرفداران این مدل لپتاپ، کوچک بودن و کم حجم بودن آن را یک نقطه قوت بزرگ میدانند و اینکه میتوانند چه در حالت تبلت و چه لپتاپ، به همه فایلهای خودشان دسترسی داشته باشند.
لپ تاپ 2 در 1 اولین بار در اوایل دهه 1990 با عرضه کامپیوترهای شخصی مانند Compaq Concerto و IBM ThinkPad 360 به وجود آمد. این دستگاههای خاص، به دلیل ویژگیهای محدود، صفحهنمایش لمسی نامناسب و عدم پشتیبانی لمسی در ویندوز، هیچوقت مورد توجه قرار نگرفتند. تا اینکه در سال 2010 یکسری لپتاپ 2 در 1 دوباره معرفی شد و در نهایت مایکروسافت با رونمایی از سرفیس خودش در سال 2013، این مدل لپتاپها را دوباره سر زبانها انداخت.
این موج دوم لپتاپهای 2 در 1 پاسخی به iPad و راهی بود که اپل توانست بازار تبلتها را برای خود کند. این شرکتها مانند مایکروسافت و لنوو امیدوار بودند که کاربران به دنبال تجربهای شبیه به آیپد باشند، اما همچنان ویژگیهای یک لپتاپ را هم بخواهند. بدین گونه بود که از همان سال، بازار این کامپیوترها داغ شد و روز به روز به تعداد آنها افزوده شد.
خود این لپتاپها به دو 2 مدل تقسیمبندی میشوند:
- لپتاپهای قابل تبدیل (پیوسته)
- لپتاپهای هایبرید (منفصل)
لپتاپهای قابل تبدیل (پیوسته)
علیرغم اینکه گاهی اوقات به عنوان یک اصطلاح برای هر لپتاپ 2 در 1 استفاده می شود، لپتاپ قابل تبدیل به تبلتی گفته میشود که کیبوردی دارد که میتواند بچرخد، تا شود یا جمع شود، اما نمیتوان آن را به صورت فیزیکی از دستگاه جدا کرد. رایجترین فرم برای اینکار سخت لولاهای نرم و 360 درجهاست. به عنوان مثال لپتاپ VivoBook Flip TP412FA-A همچین ویژگی دارد. طراحی این لپتاپ طوری در نظر گرفته شده است که بیشتر در حالت لپتاپ باشد و مانند هر لپتاپ دیگری عمل کند. با این حال، هنگامی که خواستید از آن به عنوان تبلت استفاده کنید، تنها کاری که باید انجام دهید این است که صفحه را 360 درجه بچرخانید!
البته اکثر اوقات لپتاپهای قابل تبدیل برای استفاده در حالت تبلت خیلی راحت نیستند. به عنوان مثال، استفاده از VivoBook Flip TP412FA-A در تمام روز در حالت تبلت، مانند طرز استفاده از iPad، خیلی سخت خواهد بود. بنابراین، این مدل لپتاپها جایگزین تبلت نیستند، و واقعاً فقط در صورتی باید سراغشان بروید که به دنبال یک لپتاپ مناسب هستید که گهگاهی بتواند به تبلت تبدیل شود.
این لپتاپها دو کاربرد خیلی خوب دارند:
- ترکیب کار با سرگرمی. برای کارهای جدی به یک لپتاپ نیاز دارید اما چیزی می خواهید که در پایان روز بتواند نتفلیکس تبدیل شود و فیلم ببینید؟ در این حالت، فیلم دیدن تجربه بهتری برای شما خواهد ساخت و میتوانید آن را در مکانهای مختلفی قرار بدهید.
- هنرمندان، طراحان گرافیک و مدل سازان سه بعدی که به دنبال استفاده گهگاه از صفحه نمایش لمسی هستند. بنابراین، لپتاپهای 2 در 1 برای افراد خلاق حرفهای که به لپتاپی نیاز دارند که بتواند بارهای کاری سنگین را تحمل کند و همچنین برخی از قابلیتهای تبلت را داشته باشد، یک گزینه عالی است.
لپتاپهای هایبرید (منفصل)
در این مدل لپتاپ 2 در 1، میتوانید کیبورد را جدا کنید و از آن به عنوان یک تبلت جدا استفاده کنید.بنابراین در مقایسه با لپتاپهای قابل تبدیل، انعطافپذیری بیشتری دارید و دستتان بازتر است. در طرف مقابل اما اجزای لپتاپ 2 در 1 در همان قسمت نمایشگر یا تبلت قرار میگیرند، این یعنی فضای کمتری برای پردازندههایی با عملکرد بالا، پردازندههای گرافیکی اختصاصی و مهمتر از آن سیستمهای خنککننده قوی وجود دارد. بنابراین، این لپتاپهای هایبرید خیلی سریع و رده بالا نیستند. سرفیسهای مایکروسافت به این شکل هستند.
اگر در درجه اول اولیت شما تبلت است و بعد لپتاپ، این مدلها برای شما عالی هستند. از آنجایی که کیبورد را به طور کامل میتوانید حذف کنید، نگهداشتن آن در طولانی مدت خیلی راحتتر است و وزن کمتری خواهد داشت. البته در طرف مقابل این به معنای آن است که کیبورد شما کیفیت کمتری دارد و تایپ با آن نسبت به لپتاپهای معمولی سختتر است. البته این قضیه استثنا هم دارد، چرا که کیبورد سرفیس مایکروسافت تجربهای روان و خوشایند را به شما میدهد.
کدام مدل را باید بخرم؟
به جز سرفیسهای مایکروسافت، بیشتر لپتاپهای 2 در 1 از نوع قابل تبدیل (attached) هستند و این مدل تنوع بیشتری دارد. ایسوس و لنوو در این زمینه نمونههای خیلی خوبی دارند که میتوانید از تاو پیسی اقدام به خرید آنها کنید. اگر به دنبال یک تجربه لپتاپ معمولی هستید، یک لپتاپ قابل تبدیل معایب بسیار کمی برای شما دارد و میتواند کمک کننده خوبی باشد. با چرخش 360 درجهای، میتوانید در یکسری موقعیتهای خاص آن را بچرخانید و از این مزیت استفاده کنید.
اما اگر داشتن تبلت برای شما اولویت است، سرفیس مایکروسافت یک گزینه جذاب برای شما خواهد بود. سرفیس پرو برای استفاده از قلم طراحی شده است و این بهترین تلاش مایکروسافت برای آپگرید ویندوز 11 با قلم است. هدف سرفیس بوک نیز این است که بین لپتاپ و تبلت بهترین هر دو را داشته باشد.
مزایا نسبت به لپتاپ معمولی
- باریکتر از یک لپتاپ معمولی
- تاچپد و صفحه نمایش لمسی به شما این امکان را میدهند به روشهای مختلفی لپتاپ را کنترل کنید
معایب نسبت به لپتاپ معمولی
- خیلی اوقات کیبورد و صفحه نمایش کوچکتری دارند
- پردازنده و کارت گرافیک استفاده شده ضعیفتری دارند