دو نوع از مغزهای کامپیوتری درگیر جنگ هستند: پردازنده نسل سیزدهم اینتل و پردازنده قدیمیتر نسل دوازدهم. در اینجا قصد داریم تمام کارهای جالبی که هر کدام می توانند انجام دهند را از نزدیک بررسی کنیم. خواهیم دید که آنها چقدر سریع می توانند فکر کنند و چه کارهای شگفت انگیزی می توانند انجام دهند.
با ما همراه باشید تا با پردازنده جدید اینتل آشنا شوید و تصمیم بگیرید که آیا بهتر است از پردازنده نسل سیزدهم استفاده کنید یا خیر.
پردازنده نسل سیزده اینتل چقدر خوب است؟
پردازنده نسل سیزدهم اینتل که با نام رپتور لیک نیز شناخته می شود، جانشین پردازنده نسل دوازدهم آلدر لیک است. بر اساس برخی بررسیها، این پردازنده از نظر عملکرد، بازی، بهرهوری انرژی و پشتیبانی از حافظه پیشرفتهای قابلتوجهی نسبت به نسل قبلی خود ارائه میدهد.
مقایسه
پردازنده نسل سیزدهم اینتل پیشرفت شگفتانگیزی از خودشان نشان دادهاند؛ در کارهای تک رشتهای ۱۱ تا ۱۵ درصد، و در فعالیتهای چند هستهای تقریباً ۵۰ درصد سرعت بیشتر دریافت میکنید!
یک سری از ویژگیهای جالب توجه آن عبارت است از:- اول اینکه این پردازندهها با استفاده از فرآیند پیشرفته 10 نانومتری ساخته میشوند که منجر به افزایش قابل توجه سرعت کلاک و افزایش کارایی عملیاتی میشود.
- علاوه بر این، آنها از گرافیک بهبود یافته Iris Xe اینتل استفاده میکنند که عملکرد قابل توجهی را تا دو برابر در مقایسه با مدلهای قبلی از خود نشان میدهند.
- در نهایت، پشتیبانی از Thunderbolt 4 و Wi-Fi 6 یکپارچه شده است، در نتیجه تجربه بهینه و بی نظیری را در استفاده از این فناوری های پیشرفته به شما ارائه می دهد.
در ادامه نگاهی ریزبینانهتر به این ویژگیها خواهیم داشت.
1) فناوری 10 نانومتری
یکی از مهم ترین تغییرات این نسل از پردازنده ها، حرکت به سمت فرآیند 10 نانومتری است. این فرآیند باعث می شود تا سرعت بالاتر و کارایی بهتری داشته باشید.
نتیجه این فناوری، پردازندهای است که می تواند کارهای سخت تری را بدون کاهش عملکرد یا عمر باتری انجام دهد.
این تکنولوژی 10 نانومتری نرخ کلاک بالاتر و مصرف انرژی کمتری را نسبت به پردازش 14 نانومتری قبلی که برای بسیاری از نسلهای پردازندههای اینتل استفاده میشد، ممکن میسازد.
در این حالت پردازنده اینتل دارای تراکم ترانزیستور حدود 100.8 میلیون ترانزیستور در هر میلی متر است که رقمی فوقالعادهاست.
انتظار می رود پردازنده نسل سیزدهم اینتل با سری AMD Ryzen 7000 رقابت کند که از یک نود پردازشی جدید 5 نانومتری و معماری جدید Zen 4 استفاده می کند.
این باعث میشود که پردازنده نسل سیزدهم اینتل برای بازی، ادیت ویدیو و سایر فعالیتهای سخت ایدهآل باشد.
2) کارت گرافیک Iris Xe
یکی دیگر از تغییرات عمده اضافه شدن گرافیک Iris Xe است. این گرافیکها تا 2 برابر عملکرد بهتری نسبت به نسلهای قبلی را ارائه میدهند و آنها را برای بازی و سایر کارهای سنگینتر عالی میکند.
با پشتیبانی از حداکثر سه نمایشگر 4K، می توانید از تمام بازی ها و فیلم های مورد علاقه خود با جزئیات خیره کننده لذت ببرید. و از آنجایی که در پردازنده ادغام و به صورت یکپارچه است، نیازی به کارت گرافیک مجزا نخواهید داشت که هم در هزینه و هم در فضا صرفهجویی می کند.
3) Thunderbolt 4 و Wi-Fi 6E
پردازنده نسل سیزدهم اینتل همچنین پشتیبانی از Thunderbolt 4 و Wi-Fi 6E را به صورت گستردهتر استفاده میکند. Thunderbolt 4 آخرین استاندارد برای انتقال داده است و سرعتی تا 40 گیگابیت بر ثانیه را برای شما فراهم میکند.
بیشتر بخوانید: پورت تاندربولت چیست و چه تفاوتی با تایپ C دارد؟
این به آن معنی است که شما می توانید فایل های بزرگ را به سرعت و به راحتی انتقال دهید. Wi-Fi 6E نیز آخرین استاندارد برای شبکه های بیسیم است و سرعتی بیش از 9 گیگابیت بر ثانیه را ارائه می دهد. با استفاده از آن شما میتوانید از استریم رسانه بدون بافر یا تاخیر لذت ببرید.
4) DDR5-5600
پردازندههای نسل سیزدهم اینتل اولین پردازندههایی هستند که از DDR5-5600 پشتیبانی میکنند و تا 3200 MT/s سرعت انتقال داده را از خود نشان میدهند. DDR5 همچنین انرژی کمتری نسبت به DDR4 مصرف میکند و برای استفاده در دستگاههای کوچک مثل مینی پیسی ایدهآل است.
علاوه بر این، DDR5 کد تصحیح خطا (ECC) را برای کمک به جلوگیری از خرابی داده ها دارد. همه اینها DDR5 را بسیار با ارزش میکند.
5) عملکرد بالا
نسل 13:
پردازنده نسل سیزده اینتل نسبت به نسل های قبلی پیشرفت های بینظیری دارد که آن را بسیار قوی جلوه میدهد. در ادامه به مقایسه این دو به صورت جزئی تر میپردازیم.
در زیر میتوانید عملکرد بنچمارک Core i7 13700K را مشاهده کنید:
هر دو نوع هسته نسبت به نسل های قبلی افزایش قابل توجهی دارند و پردازنده های هسته سیزدهم اینتل را به یکی از سریع ترین و قدرتمندترین پردازنده های موجود در بازار تبدیل می کنند.
علاوه بر این، این پردازندهها با برخی ویژگی و پیشرفتهای جدید مانند پشتیبانی از PCI Express 4.0 و Thunderbolt 4.0 همراه هستند. در نتیجه، پردازندههای هستهای نسل سیزدهم اینتل مطمئناً یک انتخاب محبوب برای کسانی است که به دنبال بهترین عملکرد و ویژگیها هستند.
نسل 12:
این پردازندهها بر اساس یک ریزمعماری جدید ساخته شدهاند که نسبت به نسلهای قبلی پیشرفتهای خوبی داشتند. شاید مهمتر از همه، پردازندههای نسل دوازدهم اینتل در مقایسه با نسلهای قبلی خود، عملکرد بهتری در تستها و تحت فشار داشتند. علاوه بر این، آنها همچنین مجهز به ویژگی های امنیتی پیشرفته و پشتیبانی از فناوری Thunderbolt 4 بودند. پردازنده های نسل دوازدهم اینتل در انواع مدل های مختلف موجود هستند که هر کدام برای پاسخگویی به نیازهای نوع خاصی از کاربر طراحی شدهاند.
معایب نسل 12 چه بود؟
در حالی که نسل دوازدهم پردازندههای اینتل بهبودهایی را نسبت به نسلهای قبلی داشت، اما برخی از اشکالات نیز وجود داشت، از جمله:
- یکی از بزرگترین مشکلات این بود که پردازنده های جدید با مادربردهای قدیمی سازگار نبودند. یعنی کاربرانی که میخواهند به نسل دوازدهم ارتقا پیدا کنند، باید یک مادربرد جدید نیز خریداری کنند.
- پردازنده های نسل دوازدهم به طور قابل توجهی گرمتر از نسل های قبلی بودند که منجر به کاهش عملکرد و افزایش صدای فن میشد.
- قیمت پردازندههای نسل دوازدهم بهطور قابل توجهی بالاتر از نسلهای قبلی بود که باعث شد جذابیتشان برای کسانی که بودجه کمی دارند کمتر شود.
این معایب باعث شد تا کمی از شوق و ذوق طرفداران نسبت نسل دوازده کم شود.
سوال نهایی: نسل سیزده چقدر بهتر است؟
Intel i9 13900K نسخه بهبود یافته 12900K با چند هسته اضافی است و ارزش قیمتش را دارد. درست است که کلاک پایه آن با 3.0 گیگاهرتز نسبت به نسل دوازده با کلاک پایه 3.2 گیگاهرتز کمتر است، اما دارای 24 هسته است که تعداد 16 هستهای نسل دوازدهم را میخورد.
علاوه بر این، 13900K با سرعت کلاک 5.8 گیگاهرتزی خود افزایش قابل توجهی در عملکرد ارائه می دهد، در حالی که 12900K تنها 5.2 گیگاهرتز دارد.
24 هسته در 13900K همه برای عملکرد نیستند؛ آنها به 8 هسته Performance و 16 هسته Efficiency تقسیم می شوند. البته همه آنها به عملکرد کلی کمک می کنند.
13900K در طول مقایسه قدرت خود را نشان داد. در تستهای چند رشته ای مانند Handbrake و Cinebench R23 تا 50% از 12900K پیشی گرفت. ترکیب هسته های بیشتر و فرکانس های بالاتر نیز بالاترین امتیاز را در مورد دوم به آن داد، با 47 درصد افزایش نسبت به 12900K.
البته نباید فراموش کنیم که 12900K یک نسل قدیمیتر است و در مقایسه با نسل سیزدهم خود با TDP 253 وات، TDP توربو کمتری (241 وات) دارد.